Terrormisstänkta sökte asyl

De två män som gripits i Malmö misstänkta för att vara terrorister vistades i Sverige i över en vecka innan de greps av Säkerhetspolisen, Säpo. Männen bodde på en av Migrationsverkets anläggningar i Malmö.
Dom båda männen är statslösa palestinier och i 35-årsåldern. Den 28 maj kom dom till Malmö från Danmark via Öresundsbron. Männen stoppades vid en rutinkontroll i tullen, och dom sökte omedelbart asyl. Inga identitetshandlingar Men männen hade inga identitetshandlingar, och Migrationsverket inledde därför en utredning för att klarlägga vilka dom var. Efter några dagar placerades männen på en transitanläggning i Malmö. Vanliga asylsökanden Personal på Migrationsverket berättar att männen behandlades som vanliga asylsökande. Det vill säga, dom hade mat och husrum på transitanläggningen, och kunde röra sig fritt. Togs i förvar I torsdags, drygt en vecka efter att männen kommit till Sverige, slog så Säkerhetspolisen till. Några polismän från Säpos kontor i Malmö begärde att få förhöra männen. Efter förhöret togs dom i förvar med stöd av den så kallade terroristlagen, och samma dag begärde Säpo hos regeringen att männen ska utvisas. Säpo vägrar Att Säpo använder sig av terroristlagen tyder på att man misstänker att männen planerade att ta till hot eller våld i politiska syften, men på Säpo vägrar man i dag att uttala sig om ärendet. Inte ens männens advokater har fått veta vad det är deras klienter misstänks för. Under dagen i dag fördes en av männen till Stockholm i väntan på en förhandling som ska hållas i tingsrätten någon gång under nästa vecka. Den andra mannen väntas till Stockholm i morgon.
Jenny Nordberg och Nina Odermalm Schei

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".