Kd vill ge fångar bostad och praktik

Kristdemokraterna vill att alla fångar som släpps ut från ett längre fängelsestraff ska erbjudas bostad och praktikplats. Partiledare Göran Hägglund presenterade förslaget på partiets kommundagar i Stockholm.

– Det finns de som tycker man ska låsa in och slänga bort nyckeln eller att man åtminsone inte ska stödja en frigivens väg tillbaka i samhället, men en sådan attityd kan jag aldrig acceptera. Den strider mot min människosyn och den är ett djupt svek mot alla de brottsoffer som kommer att bli utsatta för återfallsbrott. Så om inte för brottslingarna så låt oss göra det för brottsoffrens skull, sa Göran Hägglund.

Inför de 1 200 församlade partikamraterma talade Hägglund om att en ny regering, tillsammans med myndigheter och frivilligorganisationer, bör införa ett frigivningsprogram som innebär att varje person som släpps efter en längre fängelsevistelse får bostad och praktikplats hos en arbetsgivare. Detta för att de ska avbryta sin brottsliga bana.

Förslaget, som har en mjukare prägel än många andra kriminalpolitiska förslag från den borgerliga kanten har ännu inte diskuterats med kollegorna i den borgerliga alliansen. Men Göran Hägglud tror att det faller i god jord.

– Jag tror att alla partier inom allians för Sverige inser att det centrala är att de som har suttit i fängelse inte kommer tillbaka och mitt förslag är att vi ser till att få ett nytt program som gör att människor inte återfaller i brottslighet. Jag tror att de andra kommer att nicka instämmande till detta, säger kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".