Barn går längre på dagis efter maxtaxan

Svenska daghemsbarn går numera tio minuter längre på daghemmen än innan maxtaxan infördes i januari i år, det visar siffror som Kommunförbundet tagit fram.
Att barnen stannar längre på dagis stämmer väl överens med de erfarenheter som Lotta Henriksson har, hon är chef på daghemmet Toredalsgården i Salem söder om Stockholm. Väntad effekt Innan maxtaxan infördes fördes en intensiv debatt om vilka effekterna skulle bli. Många menade att barnen nu skulle få mycket längre dagar på daghemmen eftersom det inte skulle kosta så mycket för föräldrarna. Undersökt en vecka i 84 kommuner Kommunförbundet har nu undersökt hur det har gått. Man har jämfört en vecka i höstas förra året med en vecka under våren i år i 84 olika kommuner och sett hur lång tid barnen varit på daghemmen. Resultat: i genomsnitt tio minunter längre om dagen. Något som enligt Kommunförbundet kostar landets kommuner runt 600 miljoner kronor mer än de pengar staten redan bidragit med. Barn som får syskon får gå kvar Vid årskiftet infördes också i landets alla kommuner en rätt för barn som får småsyskon att behålla sin daghemsplats minst tre timmar om dagen. Det är ett erbjudande som många föräldrar nappat på och landets daghem har fått ungefär 15 000 sådana nya barn att ta hand om, vilket ställer ytterligare krav på planering.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".