Hamasanhängare fortsätter att fira.

Olmert: Israel pratar inte med Hamas

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sa på fredagen att han kommer att be Hamas bilda en ny palestinsk regering. Samtidigt upprepar Israel sin ståndpunkt att samtal med Hamas är uteslutet.

Den tillförordnade israeliske premiärministern Ehud Olmert ringde under dagen både Egyptens president Hosni Mubarak och Jordaniens kung Abdullah för att förklara att Israel inte under några som helst omständigheter tänker prata med Hamas, åtminstone inte så länge Hamas kräver att Israel skall utplånas.

Att Hamas vunnit ett val som valövervakarna betecknar som både fritt och rättvist, det påverkar inte den israeliska inställningen, och i en intervju i brittiska BBC jämförde det israeliska högerpartiet Likuds ledare Benjamin Netanyahu valresultatet med nazisternas valframgångar i Tyskland i början av trettiotalet.

– Hitler valdes i en demokratisk process. Det gör inte hans regim legitim, sa Benjamin Netanyahu.

Men vad israelerna än tycker så har den palestinske presidenten Mahmoud Abbas egentligen inget val. Han kommer att be det militanta Hamas att bilda en ny palestinsk regering.

Och han skall snart bege sig till Gaza för att prata med Hamasledningen där. För Hamasledarna lär inte kunna ta sig till presidentens residens i Ramallah på Västbanken eftersom Israel knappast kommer att tillåta att de lämnar Gaza.

Även om Israels officiella inställning till Hamas är hårdnackad så delas den inte av alla israeler. Enligt en opinionsmätning som publiceras i dag tycker 48 procent av israelerna att man visst kan prata med Hamas

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".