Utländska spelbolag kan få licens

Den statliga spel- och lotteriutredningen presenterades på fredagen, och enligt utredningen är det svenska så kallade spelmonopolet olagligt. Utredningen vill att utländska, privata spelbolag på försök ska få ordna spel i Sverige på licens.

– Vi introducerar här ett privat vinstintresse på lotterimarknaden, vilket ju är någonting helt bannlyst tidigare, säger spelutredaren Jan Francke.

Får söka licens
Det bästa sättet för samhället att få kontroll över spelmarknaden är att låta Svenska spel och travets ATG, men också andra svenska och utländska privata bolag, söka licens om att få arrangera spel. Då kan samhället bestämma om återhållsamma regler för reklam, åldersgränser, skatt, med mera, enligt lotteriutredningen som presenterades på fredagen.

Spelmonopolet olagligt
Förslaget sätter den svenska mångmiljardmarknaden på spel i gungning. Utredningen föreslår i första hand att dagens monopol behålls, men samtidigt konstateras att spelmonopolet är olagligt.

Det har de utländska spelbolagen sagt länge. När statens utredare säger samma sak, blir påståendet mer betydelsefullt.

– Vi tycker inte att svensk lagstiftning är förenlig med EG-rätten, säger Jan Francke.

Därför vill utredaren att nya spelbolag släpps in på försök. 

– Man har mycket att vinna. Inte minst är ett sådant system mer anpassat till den marknad vi har, säger Jan Francke. 

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".