1 av 2
Anki Ahlsten.
2 av 2
Alice Åström.

Nya toppnamn i vänsterpartiet

Anki Ahlsten från Östersund blir ny partisekreterare i vänsterpartiet och ska därmed hålla samman partiet och leda arbetet inför valet i september.

Utåt är Anki Ahlsten en okänd person och även många vänsterpartister säger att de är osäkra på var hon står.

- Det får stå för dem. Jag vet mycket väl var jag står politiskt och jag vill inte sätta in mig i vare sig det ena eller det andra facket, säger hon.

Anki Ahlsten har tidigare varit partiets ombudsman i Jämland och de tre senaste åren biträdande partisekreterare. Politiskt tycks hon ändå stå i partiets mittfåra.

Nej till privata dagis
Partiets valmanifest med löften om 200 000 nya jobb i offentlig sektor tycker hon är utmärkt. Hon tycker inte att friskolor är bra och är tveksam till att ha kooperativ inom barnomsorgen. Privat drivna dagis säger hon definitivt nej till.

– Där går min gräns. Vi har en bra offentlig sektor som vi ska utveckla. Det viktiga för mig är att den är gemensamt finansierad. Och att jag oavsett plånbokens storlek ska ha möjlighet att använda mig av den, säger Anki Ahlsten.

Avregleringen inom järnvägen, posten och på elmarknaden tycker hon ska dras tillbaka och staten ta över.

– Det har inte gynnat konsumenterna, säger hon.

Som partisekreterare ska Anki Ahlsten hålla samman partiet. Själv tycker hon inte att det finns några större motsättningar och pekar på en stor majoritet stod bakom partiledningens linje vid kongressen i början av januari.

Fler i offentlig sektor
En annan viktig uppgift är att organisatoriskt leda partiets valarbete och där tror hon satsningen på fler anställda i offentlig sektor är partiets starkaste fråga.

Vid fredagens partistyrelsemöte valdes även nya vice ordförande vid sidan av Lars Ohly. Riksdagsledamoten Alice Åström från Vaggeryd blir förste vice ordförande och kollegan Camilla Sköld Jansson från Östersund andre vice.

Alice Åström kan placeras i partiets mitt även om hon tidigare har varit de så kallade förnyarnas partiledarkandidat. Valet av henne kan ses som en försonande gest mot partiets högerflank.

Camilla Sköld Jansson är däremot en tydlig förespråkare för partiets vänsterflank.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".