Ståljättar går ihop

172 miljarder kronor är prislappen på den gigantiska affär i stålbranschen som är under uppsegling. Världens största ståltillverkare Mittal vill köpa konkurrenten Arcelor.

Börskurserna gick upp kraftigt på dom noterade stålbolagen världen över, och branschen tycks gå mot ännu ett hett år efter rekordåren 2003 till 2005.

Prisökningarna har varit mycket kraftiga mellan 2003 och 2005, främst på grund av den starka efterfrågan från Indien och Kina.

Enligt International Iron and Steel Institute i Paris nådde den samlade världsproduktionen av stål för första gången över en miljard ton år 2004, och bedriften upprepades 2005.

Tillväxten leder till storaffärer, för storleken har betydelse i den här branschen, och dagens affär mellan världens största stålproducent Mittal Steel och Arcelor bekräftar det.

Arcelor är Luxemburgbaserat, medan Mittal finns i London och Rotterdam och ägs av Lakshmi Mittal, utpekad som en av dom rikaste i Storbritannien, och den rikaste i Asien. Han bor i en hus i Upton i östra London som är värt 9 miljoner pund, 125 miljoner kronor ungefär, rapporterar BBC idag.

Han har indiskt ursprung, och anses rikare än finansfamiljen Hinduja i Indien.

Mittal Steel är i sig en färsk produkt av sammanslagningar mellan tre andra företag så sent som 2004.

Om affären godkänns av kritiska konkurrensmyndigheter blir det nya bolaget en gigant, med mer än 250 000 anställda och en omsättning på mer än 50 miljarder dollar, uppåt 400 miljarder kronor.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".