Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt få bostad efter lyckad asylprövning

Över 5 400 personer har fått besked att de får stanna i Sverige, efter att ha prövats enligt den tillfälliga asyllagen. Många väntas bosätta sig i storstäderna, där man befarar att det kan bli problem för familjerna att hitta bostäder.

Hami Eternad väntar på besked om uppehållstillstånd. Han kan inte tänka sig att flytta från Stockholmsområdet.

– Jag tror det kommer att bli jättesvårt, men det som är viktigt för mig är att jag varit här i fyra år och och Stockholm är mitt område där jag vill vara kvar. Min son har sina kompisar här och sin skola, säger Hami Eternad.

I år beräknas betydligt fler personer få uppehållstillstånd jämfört med de sensate åren. Många kommer att få stanna efter en ny prövning enligt den tillfälliga asyllag, som gäller sedan i höstas. De flesta vill bo i storstäderna.

Mer än 2 000 bostadssökande
Göteborg har tagit emot omkring 400 av de som fått stanna med hjälp av den tillfälliga lagen. Malmö har haft introduktionssamtal med nästan 200 och Stockholm räknar med att ta emot 1 500 personer det närmsta halvåret. Det är betydligt fler än de senaste åren.

De som får uppehållstillstånd och väljer att flytta till Stockholm förväntas hitta bostad på egen hand.

Karin Perols, som jobbar på stadledningskontoret, är orolig att många inte kommer att lyckas.

– Under asyltiden har man bott inneboende eller hos bekanta och släktingar. När man får uppehållstillstånd är det inte säkert att man kan bo kvar eller så börjar man flytta runt och blir trångbodda. Det gör det mycket, mycket svårt för ensamståendeoch föräldrar att delta i introduktionen, säger Karin Perols.

Den som har fått uppehållstillstånd har samma rätt som alla andra att bosätta sig var man vill.

Flytta till tomma lägenheter
Christer Holmgren är chef för flyktingenheten på Hisingen i Göteborg. Han säger att det gäller att på olika sätt uppmuntra flyktingar att flytta till kommuner, där det finns många lediga lägenheter.

Han tror samtidigt att många ändå kommer att vilja bo i Göteborg. Det kan bli så att kommunen tvingas placera en del av personerna på vandrahem och i tillfälliga bostäder, något som tidigare har varit mycket dyrt för kommunen.

– Vikommer att ha ett antal som bor trångt eller inte har någonstans alls att bo. Då får vi hitta tillfälliga lösningar. Vi har inga anvisningslägenheter i Göteborg och då kan de här situationerna uppstå. det har hänt förr och det kommer med stor sannolikhet att göra det igen, säger Christer Holmgren, som är chef för flyktingenheten på Hisingen i Göteborg.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".