En jättelik Mozarttårta serverades i Salzburg.

Hejdundrande fest för Mozart i Salzburg

På fredagskvällen firades Wolfgang Amadeus Mozarts födelsedag med stora festligheter i Salzburg i Österrike där Mozart föddes för 250 år sen. Tusentals människor samlades i Salzburg för att hylla stadens mest berömde son och lyssna till hans musik.

Det var fullt till sista ståplats på Kapitelplatz vid den vackra barockkatedralen i Salzburg på fredagskvällen. Det bjöds på ett kombinerat program av Mozart och modern musik

Och det serverades födelsedagstårta, en jättelik skapelse i många våningar. Den var prydd med medaljonger i marsipan med Mozarts nuna i mörk choklad. Vi är så stolta över våran Mozart, sa en gammal dam klädd i fotsid päls mot den stränga kylan.

Klockan åtta på fredagskvällen, exakt på minuten 250 år efter det musikaliska underbarnet Mozarts födelse, blandades musiken i med klangen från katedralens klockor.

Men födelsedagsfestligheterna var bara början på ett hejdundrande firande som kommer att pågå hela året med ett digert konsertprogram som kommer att glädja alla Mozartälskare.

Kerstin Brostrand, Salzburg
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".