Kd vill ha kommunala supernannys

Kristdemokraterna vill att det ska inrättas så kallade familjestationer i landets alla kommuner. Ett ställe dit föräldrar som behöver stöd enkelt kan vända sig och vid behov också få hembesök av en så kallad supernanny.

– De ska kunna ge råd åt föräldrar som känner att de behöver lite rådgivning. De ska fungera som knutpunkt i ett nätverksbyggande mellan föräldrar och de ska alltid vara tillgängliga och öppna så att man kan slå en signal, få en rådgivning direkt per telefon eller också få hem en supernanny som kan ge praktisk vägledning direkt in i vardagssituationen, säger Maria Larsson är kristdemokraternas förste vice ordförande.

– Det saknas en möjlighet för föräldrar att få tillgång till en föräldrautbildning som sträcker sig bortanför ettårsåldern. Där tar det slut och det finns och du har massor med viktiga uppgifter där barnet växer och förändras där man behöver samspelssamtal, kommunikationssamtal för att greppa allt som föräldrar ska kunna. Det fattas också möjligheter för föräldrar att direkt ringa och säga jag har ett problem, kan jag få hjälp?

En supernanny skulle kunna vara en socialarbetare eller en person från någon frivilligorganisation som alltså kommer hem och ger råd och stöd om det känns angeläget.

– De kan hjälpa föräldrar som känner att de behöver någon att prata med när man tycker att man är ensam om ett problem. Vi vill göra det möjligt för föräldrarna att vara de starka förebilder som de bör vara, säger Göran Hägglund.

Behov av föräldrastöd
Enligt kristdemokraterna har många svenska föräldrar i dag dåligt självförtroende i sin roll som föräldrar. Samtidigt, menar partiet, att de mängder av larmrapporter om ätstörningar, depressioner och mobbning som ständigt presenteras visar på att det finns ett behov att stödja föräldrar inte bara under de allra första åren.

– Skillnaden är att det blir bättre samordnat, det finns ett ställe jag kan vända mig till och kommunen ger bättre information om de tjänster som man har redan i dag, säger partiordföranden Göran Högglund.

Förslaget presenterades på den pågående kommunkonferensen i Stockholm där de 1 200 deltagarna, efter att på fredagskvällens fest ha lyssnat på bröderna Herrey, nu på förmiddagen fick lyssna till den förre partiledaren Alf Svensson.

– Vi som kristdemokrater ska ha med oss insikten att inte ens under människans sista år lever hon enbart av bröd. Vi ska ha med oss insikten att behpvet av närhet, att bli sedd och vara någon följer oss som skuggan hela livet.

Kandiderar Alf Svensson?
I opinionsmätningnarna ligger partiet i dag farligt nära riksdagsspärren på fyra procent och en fråga som diskuteras i kulisserna är om Alf Svensson ska ställa upp och kandidera till riksdagen i höst.

Svensson själv säger att han i så fall måste bli nominerad från ett distrikt där han samtidigt inte känner att han knuffar undan någon annan kandidat och diskussionen pågår.

Partiledare Göran Hägglund säger att han ska göra ”vad han kan” för att få Svensson att kandidera och bland deltagarna på kommundagarna är det många som instämmer.

Men, trots åhörarnas stående ovationer efter dagens anförande dröjer det ytterligare innan Svensson själv ger ett bestämt besked.

– Jag kanske är överkänslig på den punkten men jag vill inte ha det efter mig att han skulle till varje pris in i riksdagen och då skulle han ha en plats som någon annan skulle ha eller haft tidigare, säger Alf Svensson, tidigare partiordförande för kristdemokraterna.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".