Dyrare tandvård blir troligen inte billigare

De senaste åren har kostnaden för att gå till tandläkaren stigit rejält. På måndagen lade regeringens tandvårdsutredare Anders Sundström, fram sina förslag. Bland förslagen finns mer stöd till vissa typer av tandvård och till vissa grupper av patienter. Men att det till slut verkligen blir billigare för patienterna vågar inte Anders Sundström lova.
Fri prissättning och höga löner på grund av tandläkarbrist, det är de främsta orsakerna till att det är så dyrt att gå till tandläkaren idag. Sedan 98 har det blivit 40 procent dyrare att gå till tandläkaren. På måndagen föreslog därför Anders Sundström att statens subventioner för bastandvård, till exempel att göra en rotfyllning ska bli större. Staten bör skjuta till en halv miljard För att göra den vanliga tandvården billigare bör staten skjuta till ytterligare en halv miljard kronor om året tycker Anders Sundström men samtidigt kan han inte garantera att inte det stödet också äts upp av ytterligare prishöjningar. Förutom stödet till bastandvård föreslår Anders Sundström också att högskostnadskyddet ska gälla för alla. Högkostnadsskyddet ska från den 1 juli gälla för äldreoch ligger på 7 700 kronor och gäller proteser, bryggor och stifttänder. Tandcheck ska locka unga Anders Sundström vill också locka tillbaka de över 20 år som slutat gå till tandläkaren, upp till 20 års ålder är tandvården gratis. De ska därför få en engångscheck på 600 kronor. Förslagen beräknas kosta en och en halv miljard extra om året och de ska genomföras säger socialminister Lars Engqvist. När socialminister Lars Engqvist tillträdde som minister var hans uttalade mål att föra in tandvården under vården. Målet finns kvar men en sådan reform är för dyr nu och tidsperspektivet är fortfarande oklart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".