LO går emot koalitionsregering med mp

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin vill inte att socialdemokraterna bildar en koalitionsregering tillsammans med miljöpartiet efter valet i september.

Miljöpartiets båda språkrör har tidigare krävt regeringsplatser och statsminister Göran Persson har vid flera tillfällen sagt sig vara öppen för att släppa in miljöpartiet i regeringen.

Men Wanja Lundby Wedin avråder bestämt.

– Jag har svårt att se en socialdemokratisk regering med miljöpartiet eftersom miljöpartiet i en del frågor som jag tycker är väsentliga, till exempel arbetsrätt och arbetsmarknad, har en annan uppfattning än socialdemokraterna.

Miljöpartiet är inte särskilt populärt inom LO. Facket glömmer inte att de gröna för några år sedan var med om att driva igenom kontroversiella förändringar när det gäller turordningsreglerna vid uppsägning. Så Göran Persson skulle få problem om han efter valet öppnar för en koalition med miljöpartiet.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin sa också i Ekots Lördagsintervju att hon är övertygad om att en eventuell borgerlig regering skulle ändra i kollektivavtalen för att begränsa möjligheterna till fackliga sympatiåtgärder. Hittills är det bara centern som har uttalat en sådan vilja.

– Är det någon som tror att en moderatledd borgerlig regering skulle säga, vi vill inte förändra reglerna för möjligheterna att vidta sympatiåtgärder? Det tror ju inte jag, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".