EU famlade efter ny identitet i Salzburg

På lördagseftermiddagen avslutades den konferens om EU:s framtid som Österrike, EU:s ordförande, inbjudit till i Salzburg. Temat var EU:s kris som inleddes när två länder sa nej till EU:s författning förra året, men några klara svar gavs inte.

EU:s kris är en identitetskris, sa flera talare och de ansåg att nu måste Europa söka en ny identitet.

Det var en på ytan hjärtlig stämning vid EU:s framtidskonferens i Salzburg men motsättningarna lurade under ytan.

EU hos Freud
I ett försök att lätta upp stämningen sa Österrikes förbundskansler Wolfgang Schüssel att han såg Europa ligga på analyssoffan hos psykoanalytikern Sigmund Freud och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso fyllde i att de 25 EU-ländernas framtidsdebatt kan liknas vid gruppterapi.

Men EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström tror inte att sökandet efter en ny europeisk identitet är rätt väg att gå för att skapa enighet. Nej, nu måste EU visa vad det duger till ekonomiskt för att komma över krisen, sa Wallström.

– Hur ska vi visa mervärdet av EU-samarbetet, nämligen att vi kan ta itu med de riktiga problem som människor upplever, arbetslöshet, miljöproblem, terroristhot eller vad det än är så vet vi att det inte räcker med vad ett enskilt medlemsland gör längre utan vi måste samarbeta. Då måste vi också visa att EU är kapabelt att ta sig an de här problemen och visa resultat. Det är där det måste börja, säger Margot Wallström.

”Absurd teater”
Andra talare ansåg att EU:s kris beror på oenighet om hur djupt unionen ska integreras och var EU:s framtida gränser ska gå.

Frankrikes premiärminister Dominique de Villepin vill bromsa nu. Han anser att det är utvidgningen med tio nya medlemsstater som ökat motståndet bland medborgarna mot EU.

Men nu ska debatten vidgas. Förbundskansler Wolfgang Schüssel vill låta medborgarna ge svaren, möjligen för att den österrikiska oppositionen kritiserat framtidsdebatten i Salzburg för att vara elitistisk och absurd teater.

Kerstin Brostrand, Salzburg
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".