Beväpnade Fatah-anhängare har ockuperat parlamentslokalerna i Ramallah.

Fatah-män protesterar mot valresultat

Det var på lördagen oroligt på flera håll i de palestinska områdena. Bland annat har parlamentsbyggnaderna i Gaza och i Ramallah attackerats av beväpnade Fatahtrogna som är besvikna över förlusten i parlamentsvalet.

Vilt skjutande i luften med sina vapen stormade flera hundra Fatahmedlemmar parlamentet i Ramallah på Västbanken och krävde att Fatahs ledning avgår efter den förödmjukande valförlusten mot det militanta islamistiska Hamas.

De höll byggnaden i omkring 20 minuter innan de fortsatte till den förre presidenten Yassir Arafats grav för att be.

Krav att Abbas avgår
Också parlamentet i Gaza var på lördagen målet för besvikna Fatahsympatisörer. Och där deltog också poliser som protesterade mot att Fatah kan tvingas lämna över ansvaret för poliskårerna och säkerheten till parlamentsvalets segare Hamas.

I Betlehem på Västbanken ockuperade omkring 400 Fatahtrogna partiets lokaler och krävde att Fatahs centralkommitté, där också bland andra president Mahmud Abbas sitter, avgår.

Samtidigt pågår ordkriget mellan Hamas och de i västvärlden som kräver att Hamas skall lägga ner vapnen och erkänna Israels rätt att existera. Annars stoppas stora delar av alla de bidrag som varje år pumpas in i de palestinska områdena. Men en av de främsta Hamasledarna, Ismail Haniya, säger att Hamas aldrig kommer att böja sig för den här typen av utpressning.

Hamas vill bygga armé
En annan Hamasledare, Khaled Meshaal, som sitter i Syriens huvudstad Damaskus säger att Hamas i regeringsställning istället för att avrusta kommer att bygga upp en riktig armé, precis som alla andra stater.

Men frågan är om Hamas verkligen kommer att bilda regering. Även om många inom rörelsen hävdar att man mycket väl är kapabel att styra de palestinska områdena så tvivlar andra på det.

Och en av Hamas främsta ideologer, Ghazi Amad, föreslår att en tjänstemannnaministär utan direkt koppling till Hamas tar över styret. Det skulle möjligen också kunna tillfredsställa omvärldens önskan att slippa se Hamas i den palestinska myndigheten.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".