Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två dog i skridskoolyckan på Mälaren

Efter lördagens skridskoolycka vid Ridön i Mälaren utanför Mariefred har två personer avlidit på Karolinska Universitetssjukhuset av de skador som de ådrog sig. En person är kvar på sjukhuset och har livshotande skador.

Heinrich Blauert är ordförande i Stockholms skridskoseglarklubb som arrangerade utflykten. Och han säger att det är väldigt farligt så fort två personer åker ned i en vak.

– Det är utomordentligt ovanligt att så många människor hamnar i vattnet. Det brukar vara en eller två, men redan när det är två är det en betydligt allvarligare situation. En person som hamnar i vattnet är normalt sett inte något som helst problem. De brukar vara på isen igen efter någon halvminut.

Hur kan det komma sig att de åkte på ett ställe där isen spricker?

– Isen sprack bakom ledaren vad jag förstår, under andra. Och det kan innebära att isen håller för några personer men sedan mattas den ut och så spricker den. Det är mycket som kan hända och exakt vad som hänt i det här fallet har jag ingen aning om, säger Heinrich Blauert.

Snö på is=fara
Två personer har avlidit och en tredje vårdas fortfarande på sjukhus med livshotande skador efter lördagens olycka. Det var fint väder på lördagen och det var fullt med skridskoåkare på Mälarisarna. Vid olycksplatsen var det ett 20-tal människor som åkte genom isen.

Isen var täckt med snö vilket innebär fara, dels eftersom man inte ser isen ordentligt, dels eftersom ett snötäcke isolerar och värmer isen. Men exakt varför olyckan hände vet inte Heinrich Blauert som är ordförande i Stockholms skridskoseglarklubb.

– Vi har satt igång en utredning och när vi vet vad som har hänt kommer vi att se vilka slutsatser man ska dra av det med det självklara målet att sådant här inte får hända.

Eget ansvar
Klubben upprättar deltagarlistor för att veta hur många bussar som ska beställas till utflykterna men listorna är inte till för säkerheten. Alla skridskoåkare i klubben måste genomgå en introduktionskurs för att få vara med på turerna men i kursen ingår det inte att lära sig att ta sig upp ur en vak. Heinrich Blauert säger att det alltid är farligt att ge sig ut på isar.

– Är man ute och åker skridsko på naturis är det alltid förenat med någon form av risk. Alla som är ute och åker vet detta och att man ger sig ut på eget ansvar och eget omdöme, men sådant här kan hända, säger Heinrich Blauert i Stockholms skridskoseglarklubb.

Ingen skridskoåkare är försvunnen efter olyckan men för att definitivt slå fast det kommer kustbevakningen på måndagen att söka igenom vattnet vid olycksplatsen med en obemannad undervattensfarkost, en så kallad sjöuggla.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".