Saddam och hans medåtalade grälade med domaren.

Kaotiska scener vid Saddamrättegången

Kaotiska scener utspelade sig på söndagen när rättegången mot den irakiske exdiktatorn Saddam Hussein återupptogs i Bagdad. Saddam Husseins halvbror kastades ut från rättegången på order av den nye hårdföre domaren vilket ledde till storgräl i rättssalen där flera av de åtalade tågade ut med sina advokater.

En ilsken rödkindad Saddam Hussein grälade på nytt med chefsdomaren. Den här gången med den nytillträdde kurdiske domaren Rauf Rashid Abd al-Rahman som till skillnad från föregångaren satte en helt ny prägel på rättegången med en klart hårdare attityd gentemot de åtalade.

När Saddam Husseins halvbror inledningsvis klagade över behandlingen och kallade domstolen för en horas dotter kastades han ut där vakterna handglipligen fick släpa ut halvbrodern Barzan Ibrahim Hasan al-Tikriti.

Gräl med domaren
Sedan var det försvarsadvokaternas tur. När en av advokaterna tlade allt för länge och kom med politiuska budskap enligt domaren ombads även advokaten att lämnja rättssalen. Detta fick till följd att även de övriga försvarsadvokaterna tågade ut ur rättssalen i protest.

Slutligen var det Saddam Husseins tur. I samband med grälet med domaren där han bland annat ropade ned med förrädarna och ned med USA, så blev även Saddam Hussein beordrad att lämna rättssalen.

Dessutom utsåg domstolen en helt nytt försvarsteam som framöver ska bistå de åtalade.

När sessionen i rätten återupptogs hördes tre vittnen. Därefter ajournerades rättegången till på onsdag, rapporterar AP.

Trovärdighet ifrågasatt
Frågan är nu vad som kommer att ske härnäst. En sak är i alla fall säker. Tumulten på söndagen kommer inte att minska kritiken mot hela rättegångsförfarandet. Det finns även västliga rättsexperter som har ifrågasatt domstolens trovärdighet. Nyligen avgick den tidigare chefsdomaren i protest mot att han blivit kritiserad för att ha varit allt för mild gentemot de åtalade.

Att Saddam Hussein och dennes medåtalade begått många mycket allvarliga brott, inte minst mot den egna befolkningen, står utom all tvivel. Men problemet är om domstolens trovärdighet ifrågasätts inte minst med tanke på att rättegången i mångt och mycket sponsrats av ockupationsmakten USA.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".