Våldsamt dataspel prövas i rätten

Halshugg, skjut eller bränn en människa levande, klicka och välj själv. På måndagen inleds den rättsprocess som för första gången prövar var gränsen går för våld i dataspel. Det är justitiekanslern, som driver målet mot en handlare i Ängelholm.

Håkan Rostand är byråchef hos JK. Han menar att det är viktigt att få saken prövad.

– Det har aldrig tidigare prövats om den här typen av datorspel med våldsinslag får visas eller spridas med det här innehållet. Det är första gången. Rättsligt är det mycket intressant, säger Håkan Rostand, byråchef hos JK.

”Upprörande”
Närgånget och utdraget grovt våld mot människor är ett yttrandefrihetsbrott. Det är Justitiekanslerns uppgift att pröva olaga våldsskildringar. Innehållet i det aktuella dataspelet är upprörande, menar Håkan Rostand.

– Det innehåller en aktör som går runt beväpnad med skjutvapen, spade, eldkastare och knivar. Det går också ut på att kroppar styckas och eldas upp. Det är inte vanligt underhållningsvåld, säger Håkan Rostrand.

Att justitiekanslern valde att väcka åtal mot distributören för just det här dataspelet, Postal 2, var en slump. Exempel ur dataspelet visades i ett inslag i tv och det fick JK att agera.

Dataspelet Postal 2 är ingen storsäljare och ska ha försvunnit från marknaden.

Förebyggande
Byråchef Håkan Rostand hoppas en fällande dom påverkar marknaden för dataspel.

– Man kan hoppas att seriösa aktörer som säljer vidare spel och annat drar öronen åt sig och slutar att sälja det här spelet. Förhoppningsvis slutar man också sälja spel som har liknande innehåll. Om en domstol skulle komma fram till att det här är olagligt så drar seriösa handlare slutsatsen att de inte vill sälja sådant längre, säger Rostrand.

I ett första skede av rättsprocessen skall Helsingborgs tingsrätt avgöra om den man som åtalats verkligen är ansvarig.

En komplikation är att spelet inte är producerat i Sverige. Den åtalade menar att en chef i Danmark är ansvarig.

Men om den som producerat spelet inte finns i landet är det enligt den svenska Tryckfrihetslagstiftningen importören eller i tredje hand den som spridit spelet, som är ansvarig.

– Hela vår yttrandefrihetsrättsliga system bygger på att man ska vara tillgänglig för rättegång här i landet, säger Håkan Rostand, byråchef på JK.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".