Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Livbolagen fortsätter sänka pensioner

Publicerat måndag 30 januari 2006 kl 05.00

Den kraftiga börsnedgången för några år sedan slog hårt mot livbolagens stora pensionskapital och flera av dem tvingades att minska återbäringen och många sparare fick se sitt pensionskapital krympa. Men trots att börsen nu har gått upp kraftigt i ett par år så är det minst 200 000 pensionsparare som i år får sänkta pensioner.

En av dem som får sänkt pension är Stefan Bruce som trodde att sviterna av börsfallet var reparerat när hans bolag Länsförsäkringar 2004 skrev ner värdet av hans pensionskapital med nio procent.

– Det gjorde man för att det hade gått dåligt på börsen och det sved men det kan man ju köpa. Men sedan ramlade det ner ett meddelande i januari där man säger att jag har fått för mycket pension under de år jag haft utbetalningar. De kan ju inte ta tillbaka de pengarna utan då får man i stället sänka betalningen framgent.

Vad tycker du om det?

– Jag blir förvånad för det här är ju retroaktivt, man snor tillbaka pengar helt enkelt som redan är utbetalade, säger Stefan Bruce.

Länsförsäkringar hade gjort en alltför optimistisk bedömning av hur mycket pensionspengar som kunde betalas ut och reparerar den skadan med att för omkring 50 000 kunder sänka utbetalningarna i år med som mest nio procent och enligt Länsförsäkringar Livs vd Håkan Danielsson så är det nödvändigt av rättviseskäl.

– Länsförsäkringar Liv är ett ömsesidigt verkande livförsäkringsbolag och det betyder att alla överskott tillhör försäkringstagarna och skulle man då hålla kvar utbetalningarna på en mycket högre nivå än de kunderna har kapital på sina försäkringar då skulle man vara tvungen att ta det kapitalet från kunder som ännu inte är under utbetalning och det skulle vara orättvist mot dem.

Borde ni inte ha dragit ner på utbetalningarna betydligt tidigare?

– I efterklokskapen är det sannolikt så att man kunde ha gjort det här både tidigare och större, säger Håkan Danielsson.

Men Länsförsäkringar är inte ensamt om att i år fortsätta att ta igen förlusterna från börsnedgången genom att sänka utbetalningarna. Ekot har ringt runt till åtta av de större livbolagen och hälften av dem genomför sänkta utbetalningar.

Skandia är det företag som har flest sparare som får sänkt pension, omkring 140 000 men sänkningen upphör successivt under året och som mest är sänkningen sex procent. Nordea sänker för omkring 15 000 sparare också med max sex procent. Hos SEB är det mellan 500 och 1 000 kunder som drabbas.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".