Tara Halonen stannar kvar på den finska presidentposten.

Halonen vann sex år till som president

Tarja Halonen vann presidentvalet i Finland på söndagen. När samtliga röster räknats i andra omgången, fick Halonen 51,8 procent. Utmanaren Sauli Niinistö stannade på 48,2 procent. Nu får Tarja Halonen sitta som president i sex år till.

– Tack för att vi lyckades tillsammans! sa Tarja Halonen vid firandet på natten efter segern.

Tarja Halonens supportrar inom vänstern jublade över att de får behålla sin president i sex år till. Socialdemokratiska presidenter har nu Finland haft i ett kvarts sekel, trots att de borgerliga majoriteterna alltid blir rejäla när det är lokal- eller riksdagsval.

Glatt även hos motståndaren
Med tanke det, och på hur nära seger utmanaren och moderaten Sauli Niinistö ändå var, saknades inte optimistiska ord på förlorarnas valvaka i natt.

– Vi kan göra en sådan här kampanj en gång till, och ännu bättre, var budskapet.

Blodad tand alltså för framför allt Niinistös moderata samlingspartister. Just nu är de i opposition, men i full färd med att under ganska ny ledning bygga upp sig själv till nästa riksdagsval om ett år.

Tabut kring Nato hävt
Ett annat bestående resultat av valrörelsen är att ett eventuellt Nato-medlemskap i framtiden debatterades på högsta tänkbara politiska nivå. Varje uns av smussel eller tabu kring den frågan är alltså bortblåst hädanefter.

Tarja Halonen får för sin del chansen att snart visa om Niinistös beskyllningar för passivitet inom EU från hennes och statsministern Matti Vanhanens sida varit obefogade. Vid halvårsskiftet tar Finland nämligen över EU-ordförandeskapet efter Österrike. Något som redan börjar sluka politisk kraft i republiken.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".