Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Regeringen skriver upp tillväxtprognosen

Publicerat måndag 30 januari 2006 kl 06.00

Regeringen gör en ny bedömning av tillväxten och skriver upp prognosen. Regeringen räknar också med att sysselsättningen kommer att ta fart i år. I höstbudgeten trodde regeringen på en tillväxt om tre procent i år, men finansminister Pär Nuder anser nu att den ökar till tre och en halv procent.

– Det är en historiskt hög siffra, och en mycket kraftig upprevidering i förhållande till vad vi trodde så sent som i höstas, säger Pär Nuder.

Finansministern är mycket nöjd med att kunna skriva upp tillväxten. Han vill gärna att väljarna inför valet ska se det som ett kvitto på att regeringen har lyckats väl med den ekonomiska politiken.

I siffrorna är förstås också effekten av de jobb- och välfärdsåtgärder som regeringen själv har lanserat inför valet inräknade.

Internationella förhållanden lyfter
I grunden är det förstås en god internationell konjunktur som lyfter den svenska tillväxten, men att det går extra bra i de nordiska länderna ser Pär Nuder som ett bevis på att den nordiska välfärdsmodellen står sig väl i konkurrensen.

Den svaga punkten hittills har ju hittills varit arbetslösheten, att det inte blir några nya jobb trots högkonjunktur och att arbetslösheten förblir hög.

Men enligt Pär Nuder vänder det nu också vad gäller jobben och han gör nu samma bedömning som Konjunkturinstitutet, nämligen att det kommer att skapas 100 000 nya jobb i Sverige i år och nästa år, både hans egna plusjobb men också nya arbetstillfällen i den privata sektorn.

– Nu växer den inhemska ekonomin, som består av privat konsumtion, offentlig konsumtion och investeringar. Den inhemska ekonomin är mer sysselsättningsintensiv.

Men är inte det här också en följd av den expansiva politik som regeringen just nu för, så att regeringen har kunnat snickra sin egen tillväxtökning här?

– Nej, det vill jag inte påstå. Vi hade naturligtvis hoppats att den här höga tillväxten hade kommit för ett år sedan eller för två år sedan. Det hade varit bra inte minst för de arbetslösa, säger Pär Nuder.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".