Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

(s) dåliga på unga kandidater

Socialdemokraterna, centerpartiet, vänsterpartiet och kristdemokraterna är de partier som är sämst på att lyfta fram unga kandidater under 30 år högst upp på valsedlarna. Det visar en genomgång som Ekot gjort av de som har störst chans att komma in i riksdagen vid valet i höst.
Ekot har gått igenom riksdagslistorna inför höstens val och tittat på hur många av kandidaterna under 30 år som kommer in om valresultatet blir detsamma i år som förra valet 1998. Det visar sig att det i så fall bara blir 25 av 349 ledamöter som är under 30 år. (fp) flest unga Folkpartiet kommer ha störst andel i sin riksdagsgrupp med drygt 40 procent, miljöpartiet har 20 procent, moderaterna runt tio procent och övriga partier har bara runt fem procent. av sina riksdagsledamöter som är 30 år eller yngre. – Bland centern och socialdemokraterna vet vi att rekryteringen bland de unga har varit lite trög ett tag och att de har lyckats ganska dåligt bland yngre personer, säger statsvetaren Henric Oscarsson. (s) kan få fler Men fler unga kommer in i riksdagen för socialdemokraterna om de som idag är ministrar och toppar listorna inte sitter kvar i riksdagen efter valet, till exempel om Göran Persson blir statsminister även efter valet eller om han hittar något annat jobb. Men socialdemokraterna har ändå svag representation bland de unga. En orsak att till att politiken inte lockar yngre är, enligt Henrik Oscarsson, att ungdomstiden är längre i dag än tidigare: – Ungdomar ägnar mer tid åt att bygga familj, utbilda sig och göra karriär på arbetsmarknaden. Karriär måste vara möjlig Frågan är då vad partierna ska göra för att locka in fler unga i politiken. Henrik Oscarssons svar bygger på undersökningar där det visar sig att självförverkligande är viktigare för dagens unga än vad det varit tidigare. – Partierna måste kunna erbjuda tydliga karriärvägar inom de olika ungdomsförbunden. Så motiverar man personal i ett företag så måste man motivera unga människor i politiken, det tror jag, säger Henrik Oscarsson.
Edvard Unsgaard, Ekot
Research: Inga-Lill Hagberg, Sveriges Radios valresarchgrupp

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".