Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukskrivningar och ersättning går hand i hand

Det finns ett klart samband mellan ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen och hur många sjukdagar som tas ut. Det visar nationalekonomerna Magnus Henreksson och Mats Persson vid Handelshögskolan i Stockholm i en ny ännu opublicerad studie.
– När ersättningarna blir mer generösa så tar man ut mer sjukdagar, när de är mindre generösa så minskar sjukskrivningarna, säger professor Magnus Henreksson vid Handelshögskolan i Stockholm. Ersättningssystemen varierar De två forskarna, Magnus Henreksson och Mats Persson, har undersökt tiden 1955 till 1999. Under den tiden har det funnits sammanlagt 13 olika sjukförsäkringssystem i Sverige. 1955 gällde två karensdagar. Då var sjukfrånvaron i genomsnitt tolv dagar per år. Åren 1962–1987 gällde en karensdag. Under åren 1988–1991 slopades karensdagen helt. 1988 var sjukfrånvaron den hittills högsta – i genomsnitt 25 dagar per person. Men i början av 1990-talet när karensdagen infördes igen minskade sjukfrånvaron kraftigt för att sedan öka igen 1998 när ersättningen höjdes, enligt Magnus Henreksson. Studien är en av flera som kommit fram till att det finns ett samband mellan ersättningen och sjukfrånvaron och den kommer att publiceras i en amerikansk tidskrift ''Journal of Labour Economics'' Inte bara arbetsmiljöns fel Magnus Henreksson är kritisk till att regeringen i sin stora utredning om den ökande ohälsan har valt att rikta sökarljuset nästan enbart mot arbetsmiljön och inte alls undersökt bland annat ersättningsnivåernas betydelse, som han menar är en del av förklaringen. En annan del av förklaringen tror Magnus Henreksson är det allt mer stressade liv många lever utanför arbetet. Magnus Henreksson menar också att det generösa system som Sverige idag har förutsätter ett kollektivt ansvarstagande som inte längre finns och tror att regeringens sätt att minska sjukfrånvaron kommer att vara att skärpa sjukförsärkingssystemet. – Det kommer i första hand, tror jag, hårdare kontrollåtgärder men man ska inte utesluta lägre ersättningsnivåer, men det tror jag kommer i andra hand, säger Magnus Henreksson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".