Enronrättegången inleds

I Houston i USA ställs energihandelsbolaget Enrons två förre detta toppchefer Kenneth Lay och Jeffery Skilling inför rätta åtalde för det enorma redovisningsbedrägeriet som fällde Enron.

Enron var USA:s sjunde största företag, och handlade mycket framgångsrikt med energikontrakt. Men 2001 avslöjades det att Enron hade överdrivit sina bokföringssiffror och på det sättet drivit upp aktiekursen. Den kortsiktiga konsekvensen blev att toppcheferna blev stormrika eftersom de fick bonusar i förhållande till hur hög aktiekursen var.

Den mer långsiktiga konsekvensen blev att ett av USA:s största företag kollapsade, och nästan 30.000 människor förlorade sina jobb.

Företaget hade också uppmanat de anställda att investera i Enronaktier. Tiotusentals människor hade därför alla sina sparpengar, som var tänkta att finansiera pensionen eller barnens utbildningar, i aktier som plötsligt blev helt värdelösa.

Chefer från flera andra bolag har fällts i liknande rättegångar, men OM åklagaren inte lyckas få Enroncheferna fällda anses det vara ett stort bakslag för hela uppresningen av den amerikanska affärsvärldens smutsiga 90-tal.

Åklagarens kanske starkaste kort är ett antal förre detta Enronchefer som har gått med på att vittna mot sina tidigare överordnade.

Rättegången kommer pågå i flera månader och cheferna Skilling och Lay riskerar sammanlagt över hundra års fängelse om dom fälls.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".