Bakterier i Europaparlamentet

Legionellabakterier, som kan orsaka en mycket farlig form av lunginflammation, har påträffats i Europaparlamentet i Strasbourg. Men efter långa diskussioner beslutades, trots det, att parlamentet ska hålla sitt möte i den franska staden, även om många oroliga ledamöter ville stoppa veckans möte.
Parlamentet byggdes för det facila priset av nästan tio miljarder kronor. Det används ungefär en vecka i månaden. Under resten av året stor lokalerna nästan helt tomma, för då håller de folkvalda och deras medarbetare till i en annan, ganska dyr parlamentsbyggnad i Bryssel. Just det förhållandet är en viktig förklaring till att legionellabakterier har påträffats i vattenledningar i parlamentet i den östfranska staden Strasbourg. Legionellabakterierna trivs nämligen i varmt vatten, som står stilla länge, vilket ju är fallet eftersom nästan ingen är i parlamentet under tre av fyra veckor i månaden. Flera sjukdomsfall, förorsakade av bakterierna, har också rapporterats, men inga allvarligare, i sällsynta fall kan dock människor dö av bakterien. Det har självklart skapat oro i den futuristiska glasbyggnaden som vissa säkert hellre skulle beskriva med ordet hiskelig. Det gick så långt att parlamentet höll en omröstning om veckans möte borde flyttas, men det avvisades med röstsiffran 168 mot 101. Det inträffade föranleder säkert flera diskussioner. En är hur ett så dyrt bygge, invigt för bara tre år sedan, kan skapa så allvarliga hälsorisker. Dessutom tar nog många chansen att än en gång försöka få slut på flyttkarusellen varje månad, en karusell som snurrar till en dyr penning för oss skattebetalare i unionen.
Willy Silberstein, SR:s korrespondent i Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".