Krav på kompensation för institutionsbarn

Tiotusentals utvecklingsstörda svenska barn fick under 1950 - 60- och 70-talen tillbringa sin uppväxt på institution. Nu höjs röster för upprättelse för den här gruppen, och ekonomisk kompensation, precis som de som tvångssteriliserades på 40-talet fick.
Kent O Eriksson forskare vid Uppsala Universitet står bakom en ny doktorsavhandling om institutionstiden i Sverige. Kent O Eriksson säger att det handlade om omhändertagande i en mycket begränsad miljö som för många grupper var mycket destruktiv och fick mycket destruktiva konsekvenser. Tusentals barn på anstalt I Sverige har det funnits 200 anstalter för utvecklingsstörda och som mest var det 15 000 personer med utvecklingsstörning som befann sig på anstalt och det var i slutet av 1960-talet. Av dem var omkring 5 000 barn under 7 år. För de föräldrar som ville behålla barnen hemma fanns praktisk taget inget ekonomiskt eller socialt stöd från samhället före 1968- års omsorgslag. Brott mot mänskliga rättigheter Gerd Andén fick sonen Magnus 1965. Magnus hade en grav cp-skada och föräldrarna lämnade bort honom till institution när han var 4 år. – Efter att ha varit där ett halvår såg han ut som ett barn som kommer från ett koncentrationsläger. Man lurades till det här, säger Gerd Andén. Gerd Andén anser att det som skedde var ett brott mot barnens mänskliga rättigheter på samma sätt som tvångssteriliseringar och att de här barnen ska få ekonomisk kompensation precis som de tvångsterilierade fått. Ansvarig instämmer i kraven Många av barnen som växte upp på anstalterna fick svåra institutionsskador som autism och svåra depressioner. Karl Grunewald var ansvarig för handikappvården under åren 1961 - 1986, som medicinalråd på Socialstyrelsen, och han instämmer i att samhället nu borde ta sitt ansvar för den här gruppen: – Föräldrarna var ju offer för den information och det system som vi hade i samhället. Nu måste samhället ta konsekvenserna av det här, säger Karl Grunevald.
Monika Wilkens, SR Gävleborg

.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".