Någon tömde hela tanken.

Ökande problem med dieselstölder i norr

Dieselstölderna ökar kraftigt i Västernorrlands län, framförallt kring bygget av järnvägen Botniabanan. I Norrbottens län har problemen minskat sedan man börjat blåfärga dieseln och upprättat varnande SMS-nätverk, men i Västernorrland har motåtgärderna inte fått fäste.

Torbjörn Persson jobbar på Kilåmons plantskola i Sollefteå kommun. Där inträffade den största enskilda dieselstölden i Norrland under förra året, när någon tog sig in i växthusen och tömde två stora farmartankar på totalt 21 kubikmeter diesel.

– Här har de gått in med en kniv och skickat igenom slangar. Om det är en tankbil eller någon form av militärfordon de har haft det vet vi inte, men det är en stor bil i alla fall. Den var så fullastad att när den gick ut genom grinden krängde den så att det var svart efter den på asfalten, berättar Torbjörn Persson.

Enligt polisen i Västernorrland har stölderna ökat från 129 kubikmeter år 2004 till 172 ett år senare.

Men det finns sätt att motverka dieselstölder. Man kan DNA-märka dieseln för att kunna spåra var den kommer ifrån.

I Norrbotten har dieselstölderna ur skogsmaskiner minskat sedan stöldskyddsföreningen har upprättat ett SMS-nätverk. När en stöld begåtts så skickar man ut varnande SMS till andra entreprenörer.

Blåfärgning av dieseln har också haft stor effekt. Det blir svårare att sälja diesel som uppenbart är stöldskyddsmärkt.

Med de här metoderna har stölderna i Norrbotten minskat från 300 kubikmeter år 2003 till 82 två år senare.

Men i stölddrabbade Västernorrland har motåtgärderna inte fått fäste, säger polisinspektör Leif Karlsson i Örnsköldsvik.

– Det har varit lite trögt, faktiskt. Jag satt nyss och tittade på en som hade haft 19 stölder under förra året. Han har heller inte satt in någon motåtgärd, säger polisinspektör Leif Karlsson.

Leif Karlsson tror att många entreprenörer först försöker förebygga stölderna på egen hand, genom att tyil exempel blockera dieseltanken med grävskopan över natten. Än är stölderna inte uppe i den omfattning som i Norrbotten för några år sedan.

På stölddrabbade Kilåmons plantskola har man tidigare varit förskonad från inbrott, och bara haft enstaka larm monterade, men nu blir det ändring, säger produktionsledare Jan-Åke Mähler.

– Vi kommer att börja larma tankar. Vi kommer att sätta upp kameror också. Hela anläggningen kommer att larmas och filmas, säger Jan-Åke Mähler.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".