Regeringen tar strid om kollektivavtalen

Regeringen ger sig inte på någon punkt när det gäller svenska fackföreningars rätt att ta till stridsåtgärder för att få utländska arbetsgivare som utför arbete i Sverige att rätta sig efter svenska kollektivavtal. I ett yttrande till EG-domstolen hävdar regeringen att svenska fackföreningar har den rätten.

Arbetslivsminister Hans Karlsson var säker på seger för regeringens linje när han på måndagen presenterade yttrandet.

– Jag är väldigt trygg i det yttrande som vi har lämnat in och jag känner ingen oro för att vi skulle förlora detta mål, sa han.

Handlar om två frågor
Målet i EG-domstolen kan sägas handla om två saker.

För det första om rätten att med stridsåtgärder tvinga fram ett kollektivavtal. Här är striden i vintras i Vaxholm mellan LO-förbundet Byggnads och lettiska byggföretaget Laval utgångspunkten.

För det andra gäller frågan om den lag som kallas Lex Britannia går ihop med EG-rätten. Lex Britannia innebär att det är tillåtet att använda stridsåtgärder för dem som arbetar i Sverige men har kollektivavtal tecknat i ett annat land än Sverige.

Tillåtet med stridsåtgärder
Enligt arbetslivsminister Hans Karlsson är det tillåtet med stridsåtgärder även om det utländska företaget betalar ut de minimilöner svenska kollektivavtal föreskriver.

– Det finns heller ingenting som säger att om man har minimilöner skulle det hindra att man har villkor som är förmånligare än minimilöner, säger han.

För det mål EG-domstolen nu ska döma i finns ingen rättspraxis.

Halva det svenska yttrandet till domstolen är därför som regeringens juridiska ombud beskriver det ”en lärobok” om svenska arbetsmarknadsregler.

Varnar för ett nederlag
Arbetslivsminister Hans Karlsson varnar också för svenska löntagares reaktion om Sverige skulle förlora i domstolen.

– Jag är ganska övertygad om att besvikelse bara är förnamnet på vad svenska löntagare skulle tycka om det.

Även om det kanske inte har någon juridisk betydelse anser arbetslivsminister Hans Karlsson att brevväxlingen mellan Sverige och EU-kommissionen i förhandlingarna om svenskt EU-medlemskap bör väga tungt när EG-domstolen om ungefär ett år kommer med sitt utslag.

– Kommissionen bekräftade den gemensamma uppfattning som vi hade att Sverige inte behöver ändra något i vår arbetsmarknadsmodell, säger Hans Karlsson.

EG-domstolens utslag väntas komma om ungefär ett år.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".