FN: Pandemi av fågelinfluensa oundviklig

Ett stort utbrott av fågelinfluensan, en pandemi, går inte att undvika. Det sa FN:s samordnare för fågelinfluensa vid det världsekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz i helgen.

   

--Jag tror att en pandemi är oundviklig, förklarade David Nabarro, som är Förenta nationernas koordinator för åtgärder mot fågelinfluensan.

Han berättade om en övning, där ett europeiskt land drabbats av ett utbrott.

– Det stod klart att om inte ett lands regering, näringsliv och de högsta hälsovårdsinstanserna samarbetar effektivt och är väl förberedda drabbar pandemin hårt. En pandemi som jag är rädd för vi kommer att få, men vi vet inte när, sa David Nabarro, när han berättade om det simulerade pandemiutbrottet.

Nabarro är utsedd av FN-chefen Kofi Annan för att koordinera de globala åtgärderna mot fågelinfluensan.

I Turkiet har fyra av 21 smittade människor dött i fågelinfluensan. I Asien har dödstalen varit högre. Där har mer än hälften av de hittills konstaterade 141 smittade avlidit.

Nabarro varnade för att en tro på att Turkiet har fått en mildare variant av det farliga viruset.

– Vi undersöker det, men det är för tidigt att dra några slutsatser, sa han.

Han ansåg också att de turkiska myndigheterna hade agerat alldeles för sent mot fågelinfluensan.

– Redan i oktober och november dog de första fjäderfäna i fågelinfluensan i Turkiet, men myndigheterna ingrep inte på allvar förrän två månader senare, när också människor hade drabbats, konstaterade David Nabarro.

Han betonade vikten av att veterinärorganisationer är på alerten.

Jan Mosander, Davos
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".