Kritiska röster i USA efter terroravslöjande

Oro för säkerheten i landet, men också för rättssäkerheten, präglar USA efter gripandet av en misstänkt al-Qaida-terrorist.
Nyheten om att en terrorist planerat en radioaktiv attack i USA ledde till stor oro igår, men också till kritiska frågor om rättssystemet när den gripne 31-åringen, som är amerikansk medborgare, fördes över från justitiedepartementet till militären. Justitiemininster John Ashcrofts allvarliga meddelande sände kalla kårar genom ett redan uppskakat USA och medierna ägnade gårdagen åt pedagogiska redogörelser för hur en så kallad smutsig bomb sprider radioaktivt material. Men senare framgick det att den gripne terroristen i själva verket inte hade komponenterna till en smutsig bomb, och att terrorplanen befanns sig på diskussionsstadiet, som FBI-chefen Robert Mueller uttrycket det: 31-årige José Padilla föddes i New York, konverterade till Islam i Florida och tog sig namnet Al Muhajir - som betyder Invandraren. Han är amerikansk medborgare men har nu klassificerats som ''stridande i fiendens tjänst'' vilket innebär att han kan hållas av militären utan åtal så länge USA befinner sig i krig mot terrorismen. Han har inte rätt till någon advokat och hans fall har förts över från det civila rättsystemet till militären. Medborgarrättsaktivister i USA protesterar och i TV hålls inflammerade debatter. En ung kvinna säger att det är bra att vi äntligen sätter stopp för terroristernas utnyttjande av amerikanska fri- och rättigheter, hon får mothugg av en ung man som spydigt svarar: Är det inte lika bra att vi låter George Bush avgöra vem som är ond och god här i världen?
Cecilia Uddén, Washington

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".