Bush avvisar planer på fredskonferens om Palestina

USA:s president George Bush anser inte att tiden är mogen för någon fredskonferens om Mellanöstern. Och detta trots möten med israels premiärminister Ariel Sharon igår – och Egyptens president Hosni Mubarak under helgen. Inrikespolitiska hänsyn anses ligga bakom USA:s ovilja att ingripa.
Det var Ariel Sharons sjätte besök i Vita Huset sedan George Bush kom till makten och även om bifallet inte var åtföljt av utropstecken, fick Sharon stöd också för sina senaste militära operationer. Israel har rätt till självförsvar, sa George Bush samtidigt som han återigen uttryckte sin besvikelse över Yasser Arafat och konstaterade att den planerade fredskonferensen svävar i ovisshet. Förutsättningarna finns där inte, sa Bush, eftersom ingen har något förtroende för den palestinska regeringen. Bushadministrationen är splittrad i Mellanösternfrågan. Medan Ariel Sharon har stöd hos vice-president Dick Cheney och försvarsminister Donald Rumsfeld, så försöker utrikesmininster Colin Powell övertyga presidenten om att en rättvis lösning på Mellanösternkonflikten är avgörande om USA ska lyckas vända den anti-amerikanska vågen i arabvärlden och förbereda opinionen för ett krig mot Irak. Men enligt källor i Vita Huset har den inrikespolitiske rådgivaren Karl Rove fått allt större inflytande över den utrikespolitiska profilen nu när höstens kongress- och guvernörsval närmar sig. Karl Rove råder presidenten att inte ta några drastiska initiativ i Mellanösternfrågan för att inte förarga judiska väljare, i synnerhet inte i Florida där presidentens bror Jeb Bush ställer upp till omval i guvernörsvalet.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".