Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljoner myggnät kan bromsa malaria

Tredje världens kvinnor och barn kan skyddas mot malaria med enkla myggnät och de allra flesta smittade kan botas med läkemedel. Det sa chefen för FN:s millennieprojekt Jeffrey Sachs vid det internationella möte för forskare, politiker och ekonomer vid Karolinska Institutet i Solna på måndagen.

– Det gäller att skapa en handlingsplan med förebyggande och botande insatser som ska nå ut till hundratals miljoner människor i hela världen, sa Jeffrey Sachs, chef för FN:s millennieprojekt.

Hans bedömning är att det kommer att kosta två-tre miljarder dollar per år och gå ut kanske 75 miljoner myggnät varje år. Näten kommer att få stor betydelse, säger Sachs.

Syftet med mötet är att skapa en plan som ska hejda malaria i utvecklingsländerna fram till år 2008.

Idag kräver sjukdomen näst flest dödsoffer i världen efter tuberkulos. Var 30:e sekund dör ett barn i malaria.

Vid mötet talade bland andra Kenyas hälsovårdsministrar om sitt eget lands tillkortakommanden och felaktiga prioriteringar på hälsans område.

Men Jeffrey Sachs håller inte med om att det är enskilda regeringars fel att malaria och andra bortglömda tropiska sjukdomar fortfarande härjar fritt.

– Det är ett systemfel som ingen kan lösa ensam. Samarbete och globala finansiella lösningar är nödvändiga för att få ut myggnät till de afrikanska byarna och för att se till att framtidens strategier mot malarian utvecklas, säger chefen för FN:s millennieprojekt Jeffrey Sachs.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".