Friande dom för Expressen-reporter

Tingsrätten i Göteborg friade på måndagen den reporter på tidningen Expressen som åtalats för att ha utgett sig vara polis i samband med kidnappningen av Siba-direktören Fabian Bengtsson.

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg är nöjd med domen.

– Det viktiga är ju att konstatera att ingen gång har vår reporter utgett sig för att vara polis, han har också uppgett sitt riktiga namn, ett mycket ovanligt namn, och dessutom lämnat sitt telefonnummer som är registrerat på Expressen. Och rätten är ändå tydlig i att konstatera att det inte vid något tillfälle kan sägas att han har utövat myndighetsutövande, utan att det måste handla om en missuppfattning, säger Otto Sjöberg.

Sökte information om kidnappning
Reportern på Expressen stod åtalad för två fall av föregivande av allmän ställning. Enligt åklagaren låtsades reportern vara polis, för att få fram nyheter om kidnappningen av Siba-direktören Fabian Bengtsson för ett år sedan. Under rättegången tidigare i januari berättade två vittnen om hur de pratat med reportern i telefon, och då uppfattat at han var polis.

Kan bero på missförstånd
Göteborgs tingsrätt skriver i i sin dom idag att vittnenas uppfattning kan bero på ett missförstånd, och att det inte är säkert att reportern medvetet försökt få dem att tro att han var polis. Reporterns advokat, Peter Danowsky, säger till Ekot att domen var väntad. Men åklagaren Carl Bergström, är besviken över den friande domen.

– Om den här domen står sig, riskerar man att vanliga människor kan råka ut för folk som kommer hem till dem eller på telefon säger ”jag är polis”, eller ”jag kanske är polis” och därmed tillskansar sig olika sorters fördelar och får tillgång till information som annars inte skulle lämnas ut, så det får nog bli en vända i hovrätten, säger Carl Bergström.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".