Kriminalvårdare anhållen för misshandel

En av vårdarna vid häktet i Göteborg har anhållits på sannolika skäl misstänkt för misshandel av fyra intagna på häktet. Vårdaren är avstängd från sin tjänst sedan mitten av januari.

Den första misshandeln ska ha skett i början av oktober, men vårdaren var kvar i tjänst till i början av januari, eftersom häktesledningen inte informerades om att han var brottsmisstänkt.

Under tiden hann vårdaren, enligt åklagaren, misshandla ytterligare tre intagna.

– Det är totalt vansinne att man inte får reda på sådant här i så god tid att man kunnat reagera direkt på ett sådant beteende. Det borde vara så att när en anmälan kommer från intaget mot personal måste det komma till häktets kännedom, säger Krister Krohn, som är häkteschef i Göteborg.

Alla fyra som misstänks ha misshandlats, var intagna på häktets säkerhetsavdelning.

Första fallet i oktober
Den första misshandeln skedde den åttonde oktober, enligt polisanmälan, som gjordes några dagar efteråt på polishuset i Göteborg.

De tre andra personerna ska, enligt polisanmälningarna, ha misshandlats i december, den den 2:a, 23 och den 27 december.

Först den 11 januari fick häktesledningen veta vad som hänt. Dagen efteråt stängdes vårdaren av från sin tjänst.

Exakt vad han misstänkts ha gjort, vill polis och åklagare inte säga idag. De säger bara att ännu fler förhör, förutom förhöret i morse, kommer att hållas med vårdaren, som jobbat på häktet i drygt tre år.

Kritisk mot polisen
Häktesledningen är mycket kritisk mot hur polisen skött sig.

Men kriminalkommissarie Ronald Bagge tycker att häktesledningen har ett eget ansvar, men är samtidigt självkritisk eftersom de fyra anmälningarna utreddes av fyra olika poliser runt om i Göteborg.

– Det olyckliga är att anmälningarna handlagts på olika hangläggare och myndigheter. Det får vi förbättra nu, liksom att återkopplingen från polisen till ansvariga på häktet kan bli bättre. De får också se över sina interna rutiner, säger Ronald Bagge.

Vilka då?

– Att få kontroll på det som händer på häktet. Det är ändå deras angelägenhet och knappast polisens, säger kriminalkommissarie Ronald Bagge.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".