Italien lättar på dopningsregler under OS

Italien har backat inför vinter-OS i Turin och släpper på sina hårda dopningregler. Det blir inga poliser i OS-byn eller i kontrollerna.

Dopning är ett brott i Italien och kan ge fängelsestraff medan Internationella Olympiska Kommittén, IOK, begränsar sanktionen till avstängningar eller annat som påverkar idrottarens tävlingschanser.

De två synsätten har under månader lett till en tvist mellan värdlandet Italien och IOK inför vinter-OS som startar i Turin inom mindre än två veckor.

Poliser avskräcker
Att polisen skulle dimpa ner mitt i de olympiska spelen och föra bort de tävlande, vilket hänt under cykeltävlingen Giro d’Italia, har varit en bild som avskräckt IOK.

De aktivas etiska kommitté inom IOK har velat att de italienska dopningslagarna ska gälla, och flera röster har hörts om att en mjukare hållning kanske inte vore rätt signal. Men IOK har insisterat på att spelen ska skötas utan polisens inblandning och nu har parterna enats i en kompromiss.

Samarbetar om kontrollerna
Dopningskontrollerna kommer under vinterspelen att skötas av en kommission i vilken de italienska hälsomyndigheterna ingår jämte IOK och den världsomspännande antidopningsbyrån Wada.

Italienarna gör avsteg från sina egna regler under tiden 1 februari till 31 mars.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".