Kvartetten ställer krav på Hamas.

Framtida bistånd till Hamas villkoras

Det terrorstämplade Hamas valseger i de palestinska områdena diskuterades på måndagskvällen i London av den så kallade kvartetten; FN, EU, USA och Ryssland. De fyra lovade att biståndet till palestinierna kommer att fortsätta betalas ut tills en ny palestinsk regering är klar, men att det finns villkor för framtida ekonomiskt stöd.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan förde kvartettens talan och varnade Hamas. Givarländerna kommer oundvikligen att se över sitt bistånd och väga det mot en kommande palestinsk regerings inställning till våld, erkännande av Israel och accepterande av de avtal och förpliktelser som palestinska ledare redan har ingått, sa han.

Varningen var klar, och signalerna tydliga. Men kvartettens formuleringar var valda med stor diplomatisk omsorg och uppenbart avsedda att inte slå igen några dörrar, utan uppmuntra Hamas att agera så att biståndet kan fortsätta.

Man gör klart att man har krav och förväntningar på en kommande palestinsk regering, men en sådan kan ta några månader att bilda och under tiden betalas biståndet ut.

Kvartetten gör också klart att Hamas så småningom förväntas erkänna Israel men kräver inte att det måste göras i ord nu.

Med i formuleringarna fanns krav också på Israel. Båda parter måste leva upp till den så kallade färdplanen mot fred som kvartetten USA, EU, FN och Ryssland står bakom.

Men Hamas avfärdar kraven på mötet i London. Kvartetten borde ha ställt krav på Israel om att upphöra med både ockupation och aggression, inte kräva att offret ska erkänna ockupationen, säger en talesman för Hamas.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".