Lena Einhorn.

Guldbaggebelönades för film om sin mor

När priserna till fjolårets bästa filmer och prestationer delades ut i Göteborg fick filmen Ninas Resa av Lena Einhorn två guldbaggar för bästa film och bästa manus.

– Jag tror att det som gör att den berör är att min mamma finns med. Det gör det autentiskt. Samtidigt skiljer den sig från en ren dokumentär, för det är huvudsakligen en spelfilm. Här är man ju där. I en dokumentär är det framförallt någon annan som berättar.

– Sedan förstärks det av att mamma faktiskt sitter och kommenterar, och jag tror att man då får en känsla av att det här verkligen har hänt, och vi befinner oss mitt i det. Jag tror att det är det som gör att folk har tagit den till sig, säger Lena Einhorn.

Skrev bok i väntan på pengar
Redan 1999 började Lena Einhorn arbeta för att få göra filmen om sin mamma Nina som levde i Warszawa-gettot under förintelsen och också överlevde andra världskriget.

Men det var svårt att få filmen finansierad så Lena Einhorn skrev boken Ninas Resa, en bok som blev belönad med Augustpriset för bästa svenska fackbok förra året. På måndagen fick Ninas Resa två guldbaggar vid Filmgalan.

– Det finns inga koncentrationsläger eller någonting i den här berättelsen, utan det är hela tiden gissningslekar. Trots detta tillhör hon en grupp som har de lägsta överlevnadsfrekvenserna av alla som genomlevde förintelsen. Ändå ser de inte döden. Det är det som är det ovanliga med den här förintelseberättelsen.

Hur viktigt var det för dig att göra den här filmen?

– Det var omöjligt att inte göra den eller att inte få ut berättelsen. Det var därför jag började skriva boken när filmen såg ut att inte bli av, säger Lena Einhorn.

Bästa regi till Malmros
Bästa manliga huvudroll gick till Krister Henriksson som Bertil i filmen Sex, hopp och kärlek, och Maria Lundqvist fick en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll som Signe i filmen Den bästa av mödrar. Guldbaggen för bästa regi gick till Ulf Malmros som regisserat Tjenare kungen.

– Jag vet inte vad det är som gör att man får en guldbagge. När jag regisserar tänker jag ju inte på att jag kanske får en guldbagge, utan jag försöker göra en så bra film som möjligt med det material jag har. Så jobbar man stenhårt med det i ett år och hoppas att folk ska gå och se den, att den får bra kritik och att man får en guldbagge. Nu har jag fått en guldbagge och det känns ju jättekul och jag förstår ingenting, säger Ulf Malmros.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".