Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ericssons vd: Bra och stabil tillväxtfas

Publicerat tisdag 31 januari 2006 kl 08.38
Ericssons vd Carl Henric Svanberg

Ericssons aktieägare får totalt 7,5 miljarder kronor i utdelning från Ericsson i år. På två år har ägarna fått drygt 11 miljarder tillbaka, men aktiekursen har trots de resultatmässiga framgångarna inte nått de gamla nivåerna.

Men koncernchefen Carl-Henric Svanberg vill inte säga vad han tror om Ericssonaktiens utveckling framöver.

– Aktiekursen har jag inga kommentarer till. Vårt uppdrag är att sköta företaget så väl som möjligt, och beskriva vad vi gör och förutsättningar för vår bransch så väl som möjligt. Sedan sätter aktieägarna priset, säger Carl-Henric Svanberg.

Aktieägarna som lade in 30 miljarder i emissionen, när ska de få tillbaka sina pengar?

– De fick 4 miljarder förra året, och nu är förslaget 7,5 miljarder med 45 öre i utdelning per aktie, så fortsätter vi i den takten har de fått tillbaka sina pengar om ett par år. Det är inte så dåligt med tanke på hur illa ute vi var.

När det gäller olika världsdelar och var ni är starka, var tjänar ni mest pengar just nu? Var ser det bäst ut?

– Om man tittar på försäljningen har vi en otroligt jämn försäljning med 25 procent i Europa och ungefär 25 procent i Centraleuropa, Mellanöstern och Afrika, ungefär 25 procent i Asien och 25 procent i Nord- och Sydamerika, så vi är väl fördelade. Tittar man på våra marknadsandelar så är det ju faktiskt så att i områden som Afrika, Mellanöstern och Latinamerika, har vi ju starkare marknadsandelar än på andra håll. Det är ju områden där Ericsson har varit i kanske 100 år, och där våra konkurrenter har kommit in de senaste 10, 20 åren.

Den senaste tiden har det kommit lite negativa signaler från telekom- och teleoperatörer. Hur ser du på de här signalerna, vad kan det betyda för branschen?

– Strax före jul var det lite mer positiva signaler. Nu har det varit lite mer negativa. Jag tror att det är lite övertoner i de signalerna. I grunden är vi i en bra och stabil tillväxtfas. Förra året fick vi 450 miljoner nya mobilabonnenter i världens nät. Det är det starkaste någonsin. 3G rullar ut stabilt. Men det är en hårt konkurrensutsatt bransch och vi på Ericsson får jobba hårt för våra framgångar. Man kan aldrig ta någonting för givet.

Du har talat om måttlig tillväxt tidigare. Lite försiktig har du varit i prognosen. Vad är det för prognos du lägger idag?

– Vi lägger samma prognos. Med måttlig tillväxt menar vi fem till tio procent, och där har nog de flesta bedömarna legat i nedre spannet. Vi tror att det blir ungefär så för branschen, säger Carl-Henric Svanberg

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".