Bolagschef vill ändra rysk oljepolitik

Ryssland bör halvera sin råoljeexport och istället satsa på att bygga egen förädling vid Östersjön och Svarta havet. Det säger chefen för Transneft, det enda statliga ryska bolag med rätt att transportera oljan via pipelines.

”Titta på Kina och Kazakstan, hur många oljeraffinaderier och petrokemisk industri, som byggs där. Varför ligger vi efter i den utvecklingen”, undrar Semjon Vajnsjtok, chef för det ryska pipelinemonopolet Transneft.

Vajnsjtok hävdar att den ryska råoljeexporten måste halveras. Även om det innebär förluster för hans bolag så gynnar det Ryssland på sikt att satsa på export av förädlade oljeprodukter istället.

Näst störst i världen
Ryssland är världens näst största oljeexportör efter Saudiarabien och producerar nio och en halv miljoner fat per dag. Drygt hälften, fem miljoner fat råolja, går på export, en ökande andel till Sverige. Trots att andelen av förädlade produkter ökat med en tiondel under förra året är det inte nog, enligt Transneftchefen.

Ett problem är att Transneft inte har tillräckligt utbyggt pipelinenät. Men bolaget noterar ändå stora ökningar i Primorsk, hamnen vid Östersjön, där exporten gick upp med 30 procent förra året. Det sker med hjälp av dyra kemikalier som ökar hastigheten i oljeledningarna för Transneft.

Vill bygga raffinaderier
Vajnsjtok vill bygga nya raffinaderier i Primorsk och en ny pumpstation. Han vill satsa på en oljeutskeppningshamn vid Svarta havet och också där bygga raffinaderier.

Den ryska exporten kommer dock sätta nya rekord när den nya oljeledningen från Kazakstan till Kina blir klar. Både ryska Rosneft och brittisk-ryska BP vill skeppa sin olja via den nya ledningen istället för som nu på järnväg. Ryssland planerar dessutom en egen pipeline till Kina.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".