Stenbecks änka blir arvlös

Tre och ett halvt år efter finansmannen Jan Stenbecks död är bouppteckningen klar. På tisdagen lämnades den in till Skatteverket.

Sammanlagt efterlämnar Jan Stenbeck tillgångar på 638 019 512 kronor och 60 öre. Tillgångarna delas i två delar. Hälften går till en stiftelse i Liechtenstein, enligt Jan Stenbecks testamente.

Den andra halvan delas lika mellan Jan Stenbecks fem barn, fyra som är födda i hans äktenskap med Merrill MacLeod och en son som föddes utanför äktenskapet.

Jan Stenbecks fru ärver ingenting, eftersom lagen i staten New York i USA, där de var skrivna och bodde, inte ger någon sådan arvsrätt.

Bouppteckningen försenades
Det har varit åtskilliga turer och det är en omfattande utredning som ligger bakom dagens bouppteckning. Den har försenats och skjutits upp eftersom Jan Stenbeck hade tillgångar i Sverige och i utlandet, i svenska och utländska aktier och i en rad stiftelser.  

Arvet betydligt större
Slutsumman blev alltså 638 miljoner kronor, men är i själva verket betydligt högre eftersom till exempel aktier bara tagits upp till taxeringsvärdet. Det är i vissa fall bara 30 procent av marknadsvärdet. Dessutom är värdet på tillgångarna per dödsdagen och inte dagens datum.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".