Bråk om turordning i KU

Det har uppstått bråk mellan ledamöterna i KU, riksdagens konstitutionsutskott. Frågan gäller hur granskningen av regeringens hantering av flodvågskatastrofen ska gå till.

På tisdagen tvingades KU ha omröstning om i vilken ordning ministrarna ska frågas ut. Det har aldrig skett tidigare, säger KU:s ordförande, moderaten Göran Lennmarker.

– På den punkten blev det votering och det blev ett nederlag för alliansen, säger Göran Lennmarker.

Votering, det är ganska ovanligt att ni har det.

– Jag har aldrig varit med om det i egentlig mening i utskottet, men nu hade vi det, säger Göran Lennmarker.

Oppositionen, med KU:s ordförande moderaten Göran Lennmarker i spetsen står på kollisionskurs mot socialdemokraterna och KU:s vice ordförande Göran Magnusson.

Turordningen tvistefråga
Voteringen gällde att oppositionen ville att statsminister Göran Persson ska frågas ut sist av ministrarna, en dag efter de övriga, för att alla KU:s ledamöter ska hinna läsa utskrifterna från övriga utfrågningar. Ett sätt som KU brukar arbeta efter enligt Lennmarker.

Men Göran Magnusson och socialdemokraterna röstade ner förslaget. Laila Freivalds och Göran Persson kommer att frågas ut samma dag, torsdag den 16 februari.

Magnusson irriterad
Göran Magnusson är mycket irriterad över att de borgerliga partierna har förmöten inför KU:s möten och bestämmer vilka krav de ska ställa på granskningen av regeringen. Göran Magnusson anklagar till och med kristdemokraternas Ingvar Svensson för att bara framföra vad andra utanför KU har bestämt.

– Det är ju helt andra som bestämmer för er. Ni sitter ju bara här och läser upp det de andra har sagt, sade Göran Magnusson.

– Du snackar skit, det finns ingen annan som bestämmer. Det finns ingen som bestämmer över mig, sade Ingvar Svensson.

– Jag är jätteglad om du säger att det är på det sättet, men frågan är hur länge du sitter vid bordet, när kommer Peter Althin? undrade Göran Magnusson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".