Infiltrerande poliser vill slippa straff

Polisförbundet vill att regeringen ska utreda om poliser som infiltrerar kriminella gäng ska kunna slippa straff om de själva begår brott.

Rikspolischefen Stefan Strömberg är kritisk och tycker inte att det är rimligt att göra poliser immuna mot straff.

– Det riskerar att minska folks förtroende för hur vi använder oss av sådana här metoder. Vi ska inte försätta oss i situationer där man förväntas begå brott, säger han.

Tidigare regeringsförslag
Regeringen har tidigare föreslagit att poliser som infiltrerar kriminella gäng ska kunna använda påhittade identiteter för att lättare komma åt den grova organiserade brottsligheten.

Men det innebär också faror enligt Polisförbundet. Och för att skydda sig själva kan poliser tvingas begå brott. Och då är det orimligt att de ska straffas.

Men enligt rikspolischefen Stefan Strömberg finns det många sätt att komma nära kriminella grupper utan att begå brott själv.

– Man kan exempelvis vara städare eller kypare på en restaurang som man vill övervaka eller likanande, säger han.

Viss förståelse för kravet
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är också kritisk till idén om straffrihet för poliser, även om hon har viss förståelse för Polisförbundets oro.

– Jag ser problematiken för polisens del, men det strider mot polisens grundläggande uppgifter. Det riskerar givetvis att på sikt skada tilltron och förtroendet för polisen, säger hon.

Justitieminister Thomas Bodström vill inte på tisdagen kommentera Polisförbundets krav.

Tror inte på något missbruk
Justitieutskottets ordförande folkpartisten Johan Pehrson håller med om att poliser som begår brott i vissa fall ska kunna slippa straff och han tror inte att det skulle missbrukas.

– De får ju bara begå de här brotten under den infiltration som de befinner sig i, i den miljö som de infiltrerar. Ändamålet får endast vara att kunna stanna kvar i den miljön för att kunna avslöja och sätta de här personerna bakom lås och bom.

– Jag har stor förståelse för Polisförbundet för det är deras medlemmar som kommer att hamna i klistret annars. Det är personer som kanske ibland får riskera sitt liv för att skydda dig och mig och alla andra medborgare, säger Johan Pehrson.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".