Hundratals evakuerade efter regn i Norge

I Nord-Tröndelag i mellersta Norge har översvämningar och jordras lett till att både sjukhem och privathus har fått evakueras. Den senaste tidens stora regnmängder i förening med de för årstiden varma temperaturerna har skapat ett dramatiskt läge.

– Det kom ett hus eller ett garage farandes och det flöt skog med ask- och grantimmer. En av broarna har stängts och nu börjar den kanske glida. Och det är det som är så dramatiskt, säger Ole Martin Dahle, ett av ögonvittnena vi Lausnevselven i Nord-Tröndelag.

Dramatiken har tilltagit längs stränderna vid Lausnevselven i Nord-Tröndelag. Privata villor, garage, bildäck och annan bråte sköljs iväg.

Ras har förekommit och risken för att flera broar faller samman är stor. Men hittills har inga människor rapporterats skadade eller saknade.

Sjukhem evakueras
De två senaste dagarnas väldiga regnmängder har skapat problem också på andra håll i trakterna norr och söder om Trondheim i mellersta Norge.

Ett sjukhem har fått evakueras av rädsla för jordras. Räddningshelikoptrar har fått hjälpa till vid evakueringen av över hundratalet personer. Flera vägar, också riksvägar, är översvämmade och stängda.

Rekord i nederbörd
Nederbördsmängderna är rekordartade. Först uppe på 700 meters höjd i fjällen fryser regnet till snö. I Namdalseid i Nord-Tröndelag låg till exempel gamla nederbördsrekordet från 1932 på 57,3 millimeter på ett dygn. Nu har det sedan på måndagen regnet 81,9 millimeter.

Det lär fortsätta ännu någon dag med allt mer skärpt beredskap som följd.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".