Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Internationella samfundet och Afghanistan ska ingå en femårspakt med varandra.

Afghanistan lovas stöd i fem år till

Ett 60-tal länder kommer att ingå en pakt med Afghanistan om en femårsplan för fortsatt internationellt stöd för att få landet på fötter. Det kan bli resultatet av den internationella givarkonferens om Afghanistans framtid, som inleddes i London på tisdagen.

Fyra år efter talibanernas fall har mycket uppnåtts i Afghanistan, men det är lång väg kvar.

– Terrorism och narkotika är de allvarligaste hoten på vår väg framåt terrorismen styr inte Afghanistan längre, men den hotar vårt folks trygghet och välfärd, sa Afghanistans president Hamid Karzai till konferensen.

När det gäller narkotika, så har 90 procent av världens opium och heroin sitt ursprung i Afghanistan.

Det kommer att ta minst tio år att utrota odlingen av opium, sade Karzai, och erkände att han var naiv när han till en början trodde att det skulle kunna gå mycket fortare.

Målet med konferensen är att det internationella samfundet och Afghanistan ska ingå en femårspakt med varandra.

Den afghanska regeringen har lagt fram en utvecklingsplan och lovar upprätthålla mänskliga rättigheter, bygga upp en effektiv statsapparat och rättsväsende och försöka avväpna illegala miliser.

I utbyte lovar givarländerna stöd och hjälp. Sverige har genom utrikesminister Laila Freivalds utlovat 300 miljoner kronor om året i tre år.

Och talare efter talare har betonat vikten av att världen inte överger Afghanistan, för afghanernas egen skull, men också för omvärldens.

Om landet blir en bas för terrorgrupper igen drabbar konsekvenserna alla.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".