Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ericssons vd hoppas på regeringsskifte

Svanberg är inte nöjd med regeringen.

Ericssons vd Carl-Henric Svanberg ger sig nu in i den politiska debatten. Han har en negativ syn på den nuvarande regeringens politik och pratar för ett regeringsskifte.

– Vi måste öka tillväxten om vi inte ska behöva skära i välfärden. Jag tror att en regering eller ett företag som sitter länge hamnar i att fundera mer på vad som skapade gårdagen än hur man löser framtiden. Ett regeringsskifte kan vara uppfriskande, säger han.

Inte första gången för Svanberg
Det är inte första gången som Carl-Henric Svanberg ger sig in i den politiska debatten. Också Investors vd Börje Ekholm har uttalat sig på liknande sätt; att det måste till förändring för att tillväxten ska öka.

Politikerna måste skapa förutsättningar för att nya jobb ska tillkomma, menar Carl-Henric Svanberg.

– Det gäller att förstå förutsättningarna för hur man lockar företag till Sverige, hur man lockar svenskar till att starta företag, hur får man företag att expandera. De möjligheter som finns i globaliseringen kan bara tas om hand av företag som verkar världen över, säger han.

Den socialdemokratiska regeringen är inte svarslös. Partisekreteraren Marita Ulvskog håller inte med om Ericssonchefens beskrivning.

– Det tillkommer många nya jobb, det har tillkommit 300 000 jobb de senaste tio åren.

”Det tycker jag illa om”
Att företrädare för näringslivet ger sig in i den politiska debatten är inte ovanligt, särskilt inte när en valrörelse börjar närma sig, men Marita Ulvskog tycker att Carl-Henric Svanberg använder sin position på ett felaktigt sätt.

– Det är ett sätt för Svenskt näringslivs företrädare att vara ute i debatten och försöka styra valrörelsen. Förra gången flyttade de sitt huvudkontor till London, nu tänker de debattera på andra sätt. De har samma rättigheter som alla andra, men inte när de använder sina positioner i dessa företag som ett slags tillhygge i debatten. Det tycker jag illa om, säger Marita Ulvskog, partisekreterare för socialdemokraterna

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".