Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förhandlingar om renbetet inleds

Konflikten om renbetesmarkerna har pågått länge.

Efter två domar får renägare i Härjedalen och Jämtland inte släppa sina renar för vinterbete på privat mark. Skogsstyrelsen har föreslagit att samerna betalar arrende för vinterbetet. Nu inleds förhandlingar i Härjedalen om hur renägare och skogsbruk ska kunna samsas om marken.

– Båda näringarna är viktiga för en bra utveckling i Härjedalen. Ingendera part tål en långvarig konflikt, säger Bo Dockered, som kommer att leda förhandlingarna.

I Härjedalen får renarna beta på bolagsmark, men inte på privat mark. Skogsstyrelsen föreslog i sin utredning ett arrende på mellan 1 och 3 kronor per hektar och år. Men alla markägare är inte intresserade av att arrendera ut sin mark.

– Är vi rättmätiga fastighetsägare? Har vi rätt att bestämma över våra fastigheter? Vill jag arrendera ut min fastighet eller vill jag ha den för mig själv? det är det som det är frågan om, säger Per Nordlinder, markägare i Funäsdalen i Härjedalen.

Rennäringen lyfts bort
Efter att domstol fällde renägarna har Härjedalens kommun helt lyft bort rennäringen ur den kommunala översiktsplanen tills avtal finns mellan parterna. Det betyder att andra intressen har företräde, trots att rennäringen är ett riksintresse.

Att kommunen kan bortse från de invånare som lever av renarna är tungt, tycker Anders Kråik, renägare i Handölsdalens sameby.

– Vi är totalt rättslösa och vi känner att vi inte har något lagligt stöd över huvudtaget. Vi vet inte hur framtiden ska bli, säger han.

Långvarig konflikt
Nu ska både Skogsstyrelsen, Jordbruksverket och länsstyrelsen medverka i förhandlingarna och skapa ett system för samråd. Konflikten har fått pågå år efter år och skapat helt låsta positioner mellan parterna.

– Jag hoppas att man från bägge sidor inser vikten av att komma fram till en hygglig förhandlingsuppgörelse. Då får man ju ge och ta, säger Bo Dockered som ska förhandla med samer och markägare.

Terrängkörning, skador på nyplanterad skog ska också regleras genom en ny form av skadeersättning.

– Nu kommer vi att presentera en modell där det är väldigt tydligt vem som har ansvar för att sköta det. Det bör vara Skogsstyrelsen som ska göra det. Samtidigt ska man få en ersättning i de fall en skada har uppkommit, säger Bo Dockered.

Markägarna ska utse förhandlare
Samerna har redan utsett representanter till en förhandlingsdelegation i Härjedalen och nu väntar man på att de 3 000 markägarna ska utse sina förhandlare.

– Staten vill ju se till att det ges möjligheter för en fungerande rennäring också i framtiden, med hänsyn taget till de domstolsutslag som har kommit, säger Bo Dockered, som ska förhandla med samer och markägare om samexistens mellan rennäring och skogsbruk.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".