Tilläggsförsäkring till a-kassa är skattefri

Den försäkring som minst 800 000 svenskar har tecknat för att dryga ut a-kassersättningen är skattefri. Skatteverket har hävdat att den borde vara skattepliktig men nu har skatterättsnämnden slagit fast att de som blir arbetslösa och får ersättning från försäkringen inte behöver betala skatt.

Fackförbundet Sifs försäkringsansvarige Niklas Hjert är lättad över beskedet.

– Oron som har funnits kring ersättningen är undanröjd och vad det eventuellt skulle betyda i form av behov av ökade premier eller så, säger Niklas Hjert.

Erbjuder inkomstförsäkring
Vanliga a-kassan har ett tak för ersättningen vid arbetslöshet. Som mest får man 80 procent av en lön på 20 075 kronor. De som tjänar mer får ingen extra ersättning.

För att inte avbräcket ska bli alltför stort vid arbetslöshet för dem med högre löner erbjuder många fackförbund en inkomstförsäkring som ska dryga ut a-kassan. Minst 800 000 personer i ett 30-tal fackförbund har valt den möjligheten.

Skatteverket har velat jämställa ersättningen från försäkringen med a-kassersättningen som är skattepliktig men skatterättsnämnden, som är en slags domstol i skatteärenden, har gjort en annan bedömning.

Kan överklagas
Skatteverket har nu möjligheten att överklaga till Regeringsrätten men det bekymrar inte Niklas Hjert på Sif.

– Vi tycker ändå att skatterättsnämndens argumentation är så klar och tydlig så vi känner ingen oro.

Tror du att utslaget skulle bli detsamma i Regeringsrätten?

– Ja, säger Niklas Hjert, försäkringsansvarig på fackförbundet Sif.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".