Israel stryper palestiniernas penningflöde

På tisdagen var det den sista januari, månadsslut och lönedag för palestinier på Västbanken och i Gaza. Men det blev magert i lönekuverten, då den nästan bankrutta palestinska myndigheten inte fick de omkring 50 miljoner dollar som Israel tar hand om i tullavgifter och moms.

Israel gjorde på tisdagen allvar av hotet att strypa penningflödet till de palestinier som i förra veckan lät valsegern gå till terroriststämplade Hamas.

Den palestinska myndighetens ekonomiminister Mazen Sirokot gjorde per telefon vad han kunde under sitt Sverigebesök på tisdagen att få loss de israelkontrollerade pengarna till sin bankrutta myndighet denna årets första lönedag.

Magert i plånboken
Men för alla offentliganställda och arbetslösa på Västbanken och i Gaza blev det en mager dag.

– Det är inte rätt, det inte lagligt, det är inte mänskligt, det är inte klokt, det är en kollektiv bestraffning för att vi tillämpat demokrati, säger Mazen Sirokot.

Svallvågorna efter Hamas valseger kommer att rulla länge bland biståndsgivare och andra. EU och USA ställer än så länge bara villkor på Hamas för fortsatt bistånd.

”Krisen är total”
Israel har gjort allvar av hotet att hålla inne de palestinska pengar, som enligt Oslo-avtalet inkasseras av Israel.

Därmed har vi redan en kris, hävdar palestiniernas finansminister, ekonomisk kris, social kris, och om utgången av detta säger han sig inte vilja tänka.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".