Petters föräldrar sjukskriver sig för att få vara hemma med honom.

Regeringen backar om ersättning för vård av svårt sjuka barn

Regeringen medger att alltför många föräldrar till svårt sjuka barn har fått klara sig utan ekonomiskt stöd. Lagen har varit för sträng och ska ändras snabbt. Det beskedet ger nu socialminister Berit Andnor.

– Jag kommer att föreslå att föräldrar får möjlighet att vara tillsammans med sina barn under den tid då man behandlas och där barn är allvarligt sjuka. Jag tycker att det är väldigt viktigt att man har den möjligheten, säger socialminister Berit Andnor.

För bara ett år sedan kom regeringen med en ny lag som skulle hjälpa föräldrar till exempelvis cancersjuka barn. Staten skulle ge dem ersättning så att de skulle kunna vara hemma mer än 120 dagar med barnet. Men i praktiken har lagen bara använts på barn i omedelbar livsfara.

Petters föräldrar fick inga extra dagar
Ett barn som inte fick någon hjälp av den nya lagen är till exempel fyraårige Petter Jansson-Troeng i Örebro. Honom berättade Ekot om för några veckor sedan. Trots att han har den dödliga sjukdomen leukemi fick föräldrarna inga extra vårddagar.

Nu lovar Berit Andnor ändring. Föräldrar till allvarligt sjuka barn ska kunna ta ut tillfällig föräldrapenning så länge som behandlingen pågår. Ingen gräns sätts för hur länge pengarna ska kunna betalas ut. Den nya lagen presenteras i mars och ska gälla från 1 juli. Det är snabba ryck för att vara inom politiken.

”Vi behöver fler dagar nu”
Petters pappa Henrik Jansson är förstås glad över Berit Andnors besked, men för honom kommer lagen ändå sent.

– Jo, det är väl helt riktigt det hon säger men vi behöver ju fler vårddagar nu. Våra dagar kommer att räcka fram till någon gång i början på maj. Vad ska vi göra sedan? Ska vi sjukskriva oss? Frågar sig Henrik Jansson.

Vad har du räknat med att göra?

– Ja, man får ju bli sjukskriven. Det finns inga alternativ, säger han.

Nästan ny lag ändras
Det är alltså en nästan helt ny lag som regeringen ändrar. Berit Andnor förklarar det med att hon nu har fått en första genomgång av försäkringskassan av hur lagen använts, och kassan har tolkat reglerna för snålt.

– Man har läst förarbetena till lagstiftningen och tolkat in, och gjort en tillämpning av den som jag tycker har varit alldeles för strikt, säger Berit Andnor.

Det är försäkringskassans tillämpning?

– Ja, och det är väl också så att vi inte var tillräckligt tydliga i lagstiftningen.

Nu kan man tycka att ni borde ha förstått att den här lagen inte skulle hjälpa alla cancersjuka barn. Varför kunde ni inte förutse det?

– Vi trodde ju att den här lagstiftningen som vi nu har skulle vara tillräcklig, säger socialminister Berit Andnor.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".