Stödet för oppositionen i Uganda ökar

På onsdagen faller domen mot Ugandas oppositionsledare, Kizza Besigye, åtalad för våldtäkt, och på fredag inleds en ny rättegång om förräderi. Dessa rättsprocesser har effektivt hindrat oppositionen att bedriva valkampanj inför Ugandas första flerpartival på 25 år. Samtidigt har stödet för oppositionen ökat.

Tåligt väntar oppositionsanhängarna utanför domstolen, i regn som i hetta, övervakade av de jättelika Marabustorkarna som sitter uppe på lyktstolparna – en vanlig syn i Kampala.

Att ha en politisk ledare åtalad för våldtäkt, har inte minskat stödet bland anhängarna. Tvärtom anser många att staten nu använder sin makt för att stoppa en medtävlare. Stödet snarare ökar när nu samme ledare skall inför rätta för förräderi på fredag.

Återvände från exil – åtalas för förräderi
Kizza Besigye leder ett samlingsparti under namnet FDC och har vid ett flertal tillfällen sagt att: kan inte den politiska makten vinnas i ett val så går det med vapen. Han utmanade president Museveni för fem år sedan men valde sedan att gå i självvald exil. När han återvände till Uganda i höstas greps han och åtalades för våldtäkt respektive förräderi.

Om man använder hot om väpnat uppror i Uganda med dess blodiga historia så måste det tas på allvar, anser regeringspartiets talesman, Robert Kabushenga.

Vapenbroder med presidenten
Oppositionsledaren Besigye, som en gång var vapenbroder med den sittande presidenten när han störtade en i raden av diktatorer, är det enda egentliga hotet mot Museveni.

Men Museveni, som i helgen firade 20 år som president, har nyligen ändrat i konstitutionen så att han kan bli omvald för ytterligare fem år, med den enda eftergiften för demokratin, att det nu också skall genomföras ett flerpartival. Politiska partier har varit förbjudna under 25 år i Uganda.

Protester är planerade
Även oppositionen är övertygad om att Museveni vinner valet, men det kommer han att göra genom valfusk. Protesterna är redan planerade, inte med våld utan i domstolarna, säger Sam Akaki, talesman för FDC.

Valet i slutet av februari kommer att bli ett test för Uganda och dess tidigare så omhuldade ledare, Yoweri Museveni. Biståndsgivare, som Sverige, har fryst direktstödet till regeringen för bristen på demokratisk förändring. Ingen vill se en upprepning av Zimbabwe och nyligen Etiopiens hårdhänta demokratitolkning.

Vincent Dahlbäck, Kampala, Uganda
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".