Bush i tal till nationen.

Bush: Fred är USA:s uppgift

USA:s uppgift är att skapa fred i världen. Det sade president George W. Bush när han i sitt årliga tal ”State of the Union” natten till onsdagen lade fram sitt politiska program.

– I en komplicerad värld kan det verka frestande att isolera sig, men det enda sättet att skydda det amerikanska folket och freden är att leda världen, och USA kommer att fortsätta att leda, sade president George W. Bush.

State of the Union är den amerikanska presidentens årliga stora tal till folket, på bästa sändningstid. I år var det ett extra viktigt tal eftersom det i höst är kongressval och Bushs låga popularitet ses som en belastning för hans republikanska partikamrater.

Föra världen närmare fred
Den första delen av det nästan timslånga talet fokuserade  Bush på USA:s roll i världen. Bush sade bland annat att det var USA som säkrade friheten i Europa, och än en gång har historien gett USA i uppgift att föra världen närmare fred. Världen måste hindra Iran från att skaffa kärnvapen, fortsatte Bush, och vände sig sedan direkt till det iranska folket:

– USA respekterar er och ert land. Vi hoppas att en dag ha ett fritt och demokratiskt Iran som nära vän, sade Bush.

Sänkta skatter och sjukförsäkring
Den andra delen av talet ägnade Bush åt de stora inrikespolitiska frågorna 2006, bland annat sänkta skatter och privatisering av sjukförsäkringen.

Han inskärpte betydelsen av den så omdebatterade avlyssningen av amerikaner, och sade också att USA måste bryta sitt beroende av olja.

Bush tog också upp ett par moralfrågor och sade att alla har rätt att vara stolta över ungdomars avhållsamhet. Han var bekymrad över domstolar som vill urholka det unika äktenskapet mellan man och kvinna och han vädjade till kongressen att förbjuda all form av mänsklig kloning.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".